Arazinin Tespiti ve Toprak Analizi
Arazimiz ziraat mühendisleri tarafından topografik olarak incelenmiş olup, toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini toprak analizlerini yaparak tespit etmişlerdir. Toprak profili açarak arazinin oluşturduğu doğal yapıları, toprak tabakalarını çevresel durumları da etkisi altına katarak toprağımızın kimliğini tespit etmiştir.
Toprak analizlerini yapılmasındaki asıl amaç; topraklarda bulunan bitki besin maddesi miktarlarını tespit etmek suretiyle o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübre cins ve miktarlarını ortaya koymaktır. Doğru bir gübreleme ancak bitkinin isteği olan gübre cins ve miktarını bilmek ve bu gübreleri en uygun zamanda toprağa uygulamakla yapılabilir.
Tarım Faaliyetlerinin Başlangıcı
Arazinin ekilecek ürüne uygun hale getirilmesi ile başlanır.
Tohum yatağını dengeli bir şekilde ayarlamak tohumların çimlenebilmesi için büyük önem arz eder. Arazimizde aktif olarak Kimyon yetiştiriciliği faaliyetini sürdürmekteyiz. Kimyon yetiştiriciliğine başlarken toprağın keseklerinin kırılması ve aynı zamanda havalanması açısından pullukla sürümünü gerçekleştirdik. Ardından toprağı fusarium ve Alternia gibi hastalıklardan temizlemek için doğaya ve çevreye zarar vermeyecek şekilde temiz ve uygun içerikli ilaç seçip holder ile ilaçlamasını gerçekleştirdik. İlacımızın toprağa iyice karışabilmesi ve araziyi düzeltmek için tırmık çekildi. Son işlem olarak silindirle arazimiz üzerinden geçerek ve toprağı sıkıştırarak, toprağımızı ekime uygun hale getirdik.
Ekim:
Ekim sürecinde kullanılan tohumların sertifikalı olması, hastalıklara karşı daha güvenli olan tohumları toprakla buluşturmak açısından oldukça önemlidir. Tohumluk olarak selektörden (tohum eleme makinesi) geçirilerek 1.5-2.0 mm’lik eleğin üstünde kalan, çimlenme kabiliyeti % 95 ve üstünde olan kimyonları kullanmak verim artışı sağlar. Biz de tohumlarımızı eledikten sonra ilaçlamalarını yaparak çimlenme oranını arttırmış olduk. Toprak analizleri sonucunda bir gübreleme programı oluşturuldu. Bitkinin ihtiyaç duyduğu tüm beslenme parametreleri bu süreçte ihtiyaç duyulan zamanlarda verilmek üzere hazırlandı.
Mibzerle birlikte tohumları gübre ile karıştırarak toprağımızla buluşturduk.
Bu süreçte aynı zamanda arazimizi besleyecek suyu sondaj ile çıkartarak, yağmurlama sulama sistemi kurulumu gerçekleştirildi.
Hasat:
Mahsul toplanması için kimyon bitkileri demetler halinde toplanıp patosa verilir. Eğer bitki boyu uzun ve arazi biçme makinesinin girişine uygunsa, biçme makinesi ile yolunup patosa verilecek. Böylece kimyon bitkimiz ayrıştırılmış olacak. Ayrıştırılan kimyon bitkimiz pazara hazır hale gelmek için en son buharlı sterilizasyon yapılması şarttır.
Türkiye’de Kimyon Ticareti
Ülkemiz dünyaya en fazla kimyon pazarlayan ülkelerden birisidir. Kimyon, öğütülmüş ve öğütülmemiş bütün tohum olarak pazarlanabilmektedir.
Türkiye’nin tıbbi bitki ticaretinde baharat bitkileri ve özellikle kimyonun önemli bir yer tuttuğu, gıda sektöründe de doğal katkı maddelerinin kullanımının yaygınlaşması ile birlikte bitkilerde bulunan doğal antioksidanlara olan ilgi her geçen gün arttığı ve bu bakımdan da özellikle Kimyonun öneminin ilerleyen günlerde daha da artacağını biliyoruz.
Kimyonun Kullanım Alanları
Ø Baharat bitkisi
Ø Uçucu yağ bitkisi
Ø Gıda maddelerine katkı maddesi
Ø Eczacılık
Ø Parfümeri
Ø Halk hekimliği
Konya’nın Türkiye’deki Tarım için Önemi
Tarım alanlarının illere dağılımı incelendiğinde, en fazla tarım alanına sahip il Konya’dır. Verimli arazileri ile tarım için Türkiye’nin en önemli şehirlerden birini temsil etmektedir. Türkiye’nin toplam tarımsal üretiminin %10’u Konya tarafından karşılanmaktadır. Konya, 2,6 milyon hektarlık tarım alanı ile ülkenin toplam tarım alanının %11,2’si gibi çok önemli bir oranını oluşturmaktadır. İlin toplam yüz ölçümünün 2.659.890 hektar alanı tarıma elverişli durumdadır.
Özellikle tahıl, şeker pancarı, arpa, buğday, mısır, kimyon, baklagiller alanında ülkemiz ihtiyacının büyük kısmını karşılayarak bu alanda önemli rol oynayan Konya'da tarımsal üretimin büyük bir kısmı endüstriyel bitkilerde gerçekleştirilmektedir. Tahıllarda Türkiye üretiminin yaklaşık %10’luk kısmı Konya'da üretilmektedir. Burada buğday ve arpa ilk sırada gelmektedir. Baklagillerde ise nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek ve kırmızı mercimek başı çekmektedir. Konya’da tohumculuk ve tohum üretimi de oldukça ilerlemiş durumdadır.